Verktøykasse!

Verktøykasse!

Dette er en verktøykasse for orkestrene i UNOF og NASOL som skal ha arrangementer i løpet av Orkesteråret 2024.

Her har vi samlet tips og triks for hvordan vi kan skape et fantastisk orkesterår sammen. Meld deg på et webinar, klikk deg gjennom fanene nedenfor og ta kontakt hvis dere lurer på noe!

  • Det er tre ordninger man kan søke på for å få midler til arrangementer under Orkesteråret 2024.

    Stimuleringsmidler til musikalsk aktivitet

    De Unges Orkesterforbund har opprettet en ny støtteordning høsten 2023. Det er en sammenslåing av de tidligere støtteordningene vi har hatt. Utlysningen høsten 2023 og våren 2024 vil ha ekstra midler som skal gå til arrangementer og aktivitet i anledning Orkesteråret. Klikk her for å lese mer og søke.

    Orkesterdagen - støtteordning

    I 2022 opprettet De Unges Orkesterforbund Orkesterdagen 20. april - en helt egen merkedag for orkester. Vi har og opprettet en støtteordning som kun går til feiringen av Orkesterdagen. Den er det bare barn og unge som kan søke på. Søknaden er lett å forstå og krever ikke budsjett eller prosjektbeskrivelse. Klikk her for å søke.

    Prosjektstøtte for NASOL-orkestre

    NASOL har en egen støtteordning for sine medlemsorkestres konserter i jubileumssesongen 2023/24 - ”75 år - 75 konserter”.

    Ingen søknadsfrist! Søknader mottas og behandles fortløpende så lenge det er penger i potten!

    For mer informasjon og søknadsskjema, klikk her.

  • Vi har en programkalender her på orkesteraret.no. Der ønsker vi å vise frem all frivillig orkesteraktivitet som skal skje gjennom høsten 2023 og hele 2024. Dere kan melde på deres egne arrangementer, så legger vi de til i kalenderen. Klikk her for å komme til påmeldingsskjema.

  • Orkesteråret har bestilt en egen “kjenningsmelodi” til jubileet skrevet av den prisvinnende komponisten Ingebjørg Vilhelmsen. Vi oppfordrer alle til å fremføre det på konsertene sine gjennom hele 2024. Stykket er skrevet slik at alle kan delta. Notene og lydfiler er gratis og tilgjengelig i 2024. Klikk her for å lese mer og laste ned notene.

  • Vi har som mål at alle som vil skal ha muligheten til å spille i orkester og gå på orkesterarrangementer. Sosiale barrierer er ofte den største ved tilfeller der noen ønsker å oppsøke noe nytt.

    Det er lettere enn man tror å tilrettelegge for at flere kan delta på arrangementene sine. Å gjøre litt er bedre enn ingenting. Her er en liste over hvordan man kan skape mer inkluderende arrangementer. Lista er utarbeidet i samarbeid med Unge funksjonshemmede.

    Informasjon

    Med god informasjon på arrangementssiden, i sosiale medier eller i påmeldingsskjemaet kan deltakerne/publikum vurdere hvilke muligheter de har for å delta og eventuelt hvilke tilpasninger det er behov for.

    Sjekkliste:

    • Er det HC-parkering i nærhet av inngang?

    • Er det trinnfri adkomst?

    • Er det HC-toalett?

    • Godtar dere ledsagerbevis?

    • Har dere teleslynge?

    Allergier:

    • Kan man melde inn dette på forhånd hvis det er påmelding? Er all mat merket med innhold? (For eksempel hvis det er kakesalg i pauser)

    Plakater og skilt:

    • Er teksten lesbar for alle? Er fargekontrast mellom tekst og bakgrunn god?

    Forslag til tekst om tilgjengelighet på arrangementssiden:

    “Vi ønsker å inkludere alle på våre arrangementer. Har du behov for tilrettelegging ber vi deg ta kontakt, så vil vi prøve å etterkomme det så langt det lar seg gjøre. Ta kontakt med XXX for spørsmål.”

    Ledsagerbevis/assistent

    Vi oppfordrer alle til å akseptere ledsagerbevis på sine arrangementer. Ledsagerbevis tildeles av kommunen til de som har behov for følge eller assistanse, og kan brukes på arrangementer i hele landet der arrangør godtar dette. Ved arrangementer med billettinntekt betyr dette at ledsager ikke skal måtte betale for å kunne delta på et arrangement.

    Forslag til tekst om ledsagerbevis:

    “Vi aksepterer ledsagerbevis på dette arrangementet. Deltaker kjøper kun egen billett og ledsager må fremvise bevis ved inngang.”

    Tilgjengelighetsansvarlig/kontaktperson

    Det kan være lurt å ha en kontaktperson for arrangementet som kan ha følgende oppgaver:

    • Sørge for at deltagerne/medlemmene/publikum har relevant informasjon

    • Minne resten av styret/arrangør på å tenke tilgjengelighet under planleggingen

    • Være kontaktperson for de som trenger det

  • Orkesterfrivilligheten får alt for lite oppmerksomhet i mediene. Vi trenger dere, orkestrene våre, sin hjelp for å øke mengden artikler og innslag om oss. Her er en sjekkliste om det som er lurt å huske på når dere har arrangementer:

    • Lag et facebookarrangement og bruk gjerne våre grafiske maler du kan finne lenger ned på sida.

    • I ukene frem mot arrangementet er det lurt å legge ut korte videoklipp fra øvelser og seminarer på Facebook-siden eller Instagramkontoen til orkesteret. Man kan og legge det ut i selve arrangementet på Facebook. Da skaper man aktivitet som gjør at flere får sett det, og man kan friste publikum med hva de får oppleve på konserten.

    • Send ut pressemelding til lokalavisa, lokalradio og NRK sine lokale kontorer.

    • Skriv en ferdig artikkel med tekst og bilde og send til lokalavisa. De ønsker gjerne å trykke det, de har bare ikke ressurser nok til å skrive artiklene selv.

    • Inviter ordfører, kultursjef eller andre politikere. Husk at barn eller unge godt kan skrive invitasjonen for å skille seg ut i bunken av brev og mailer de mottar.

    • Bruk ungdommen og spør dem om å bidra! De kan mye om sosiale medier og syns det er gøy.

    • Vær stolt av det dere gjør! Venner og familie er heldige som får komme på konsertene deres, så det er bare å invitere i vei.

  • Vi og designbyrået Blå Design har laget flere maler dere kan bruke i markedsføringen av arrangementene deres under Orkesteråret. Malene er tilgjengelige i Word og InDesign. De fungerer ikke optimalt i andre programmer som google docs og pages. Hvis ikke du har word, spør om noen andre i styret har det.

    De finnes i tre forskjellige farger, hvit, gul og rosa. Pass på å se på eksemplene du finner som pdf-fil som viser hvordan malene skal se ut og hvor dere kan plassere blant annet egen logo.

    Klikk på filene du ønsker å laste ned:

    Opprinnelig er det tenkt å bruke fonten Brandon Grotesque som er UNOF sin standardfont. For å bruke den må man kjøpe den, noe man kan gjøre her. Hvis ikke er det og mulig å bruke Calibri som følger med i word og som er den fonten som er brukt i word-filene du kan laste ned.

    Målet med malene er at Orkesteråret og orkesterfrivilligheten skal være synlige for publikum og politikere.

  • Vi håper dere vil være med å bidra til at orkester blir mer synlig gjennom hele 2024. Måten dere kan bidra til det er å dele bildene i kampanjen “Jeg elsker orkester” i sosiale medier!

    Det er kun noen få, store organisasjoner som får laget filter til profilbilder gjennom facebook, og vi får dessverre ikke lov. Derfor har vi gjort det på en litt annen måte.

    Klikk her for å laste ned filene og lese om kampanjen.

  • Vi svarer gjerne på spørsmål! Send oss en mail eller ring oss:

    • Birgit Djupedal - birgit@unof.no - 47690265

    • Ellen Hoff Jørgensen - ellen@unof.no - 45875308